Batoniki z masła orzechowego/Peanut butter bars

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Batoniki są bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem z pewnością zachwycą niejednego miłośnika orzechów, ale i nie tylko. Dosłownie rozpływają się w ustach. Dla mnie ich wadą jest fakt, że można jeść je bez umiaru, ponieważ do sytości im daleko.

  • 3 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
    Batoniki:
    100g masła
    250g masła orzechowego
    250g cukru pudru (*)
    150-160g herbatników (lub dowolnych kruchych ciastek)
    Polewa:
    100g czekolady (użyłam gorzkiej)
    1 łyżka masła orzechowego (płaska)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batoniki z masła orzechowego/peanut butter bars - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
    Następnie dodać masło orzechowe oraz uprzednio pokruszone herbatniki.
    Całość dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
    Gotową masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce.
    Po tym czasie przygotować polewę.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z łyżką masła orzechowego.
    Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej i blaszkę ponownie wstawić do lodówki - na minimum 2-3 godziny.
    (Ja dodatkowo wierzch batoników z jeszcze płynną polewą posypałam chrupiącymi kuleczkami czekoladowymi.)
    Schłodzoną masę należy pokroić na kawałki przypominające batoniki.

Porady

(*) Batoniki nie są zbyt słodkie i spokojnie można dodać więcej cukru pudru, ale radzę nie zmniejszać jego ilości, ponieważ cukier w tym przypadku spaja masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować