Batoniki muesli z ryżem (bezglutenowe)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Batoniki bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Wystarczy wszystko wymieszać i zostawić w lodówce do stężenia i wystudzenia. Są słodkie, złamane smakiem kwaśnawej żurawiny. Łatwo dają się kroić i się nie rozpadają.

  • 15 min

Składniki:

  • 60 g masła
    60g miodu
    80 g brązowego cukru
    100 g kremu rafaello z cieciorki/masła orzechowego
    1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
    1,5 szklanki ryżu preparowanego
    pół szklanki wiórków kokosowych
    pół szklanki suszonych moreli
    ¼ szklanki suszonej żurawiny

Batoniki muesli z ryżem (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W średniej wielkości garnku podgrzać masło, miód, cukier i masło orzechowe/krem rafaello do rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z palnika.
    Morele drobno posiekać. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać tak aby płatki i ryż były dokładnie pokryte masą.
    Formę kwadratową o wymiarach 25cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć gotową masę, i dobrze docisnąć łyżką natłuszczoną olejem. Włożyć do lodówki, do momentu stężenia. Pokroić w podłużne batoniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy