Batoniki bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Wystarczy wszystko wymieszać i zostawić w lodówce do stężenia i wystudzenia. Są słodkie, złamane smakiem kwaśnawej żurawiny. Łatwo dają się kroić i się nie rozpadają.
15 min
Składniki:
60 g masła
60g miodu
80 g brązowego cukru
100 g kremu rafaello z cieciorki/masła orzechowego
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
1,5 szklanki ryżu preparowanego
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki suszonych moreli
¼ szklanki suszonej żurawiny
Batoniki muesli z ryżem (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W średniej wielkości garnku podgrzać masło, miód, cukier i masło orzechowe/krem rafaello do rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z palnika.
Morele drobno posiekać. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać tak aby płatki i ryż były dokładnie pokryte masą.
Formę kwadratową o wymiarach 25cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć gotową masę, i dobrze docisnąć łyżką natłuszczoną olejem. Włożyć do lodówki, do momentu stężenia. Pokroić w podłużne batoniki.
Komentarze