Batoniki energetyczne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smakowite, zdrowe i bardzo pożywne batoniki pełne płatków owsianych, ziaren słonecznika, rodzynek, otrąb i orzechów. Batoniki są świetną przekąską energetyczną przed lub po wyczerpującym treningu. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub dodatek do mleka czy jogurtu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 150 g płatków owsianych
    - 30 g granulowanych otrąb żurawinowych
    - 50 g ziaren słonecznika
    - 100 g rodzynek
    - 60 g orzechów włoskich
    - około 0,5 szklanki mleka
    - 5 łyżek miodu
    - 3 łyżki oleju rzepakowego
    - 3 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego)
    - 1 szczypta kardamonu
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Batoniki energetyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Orzechy włoskie i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do miski wraz z pozostałymi suchymi składnikami: płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika i granulowanymi otrębami żurawinowymi. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • 2 2. Mleko, miód i olej zagotowujemy, tak aby składniki odpowiednio się połączyły, a następnie dodajemy do nich cukier puder, kardamon oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami, a powstałą mieszankę rozprowadzamy na małej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20 minut.
  • 4 4. Gotową "pieczeń energetyczną" studzimy i schładzamy w lodówce, aby odpowiednio stężała, a następnie porcjujemy całość na batoniki. Możemy wycinać dowolne kształty - typowe prostokątne batony albo mniejsze kwadratowe porcje złożone z dwóch części. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować