Baton Nesquik

0 (0 ocen)

Płatki śniadaniowe, a zwłaszcza czekoladowe lubią chyba wszystkie dzieci. Tym razem polecam inny sposób ich podania, nie z mlekiem, a w formie batonu. Zamiast kupować gotowy batonik Nesquik, polecam przygotować go samemu! Smakuje REWELACYJNIE!

Składniki:

  • Blaszka (naczynie żaroodporne) o wymiarach 30x 12 cm
    Składniki:
    • 2,5 szklanki płatków śniadaniowych Nesquik,
    • 1,5 łyżki miodu prawdziwego,
    • 6 dag masła,
    • 1 łyżka kopiata kakao dobrej jakości,
    • 3 łyżki śmietanki 30%,
    • 1 mleczna czekolada,
    • 0,5 gorzkiej czekolady,
    • 1 łyżka mleka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Baton nesquik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczanie masła i miodu 1. W garczku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego miód.
  • dodanie kakao i smietanki 2. Gdy składniki dokładnie się połączą dodajemy kakao oraz wlewamy śmietankę. Tak przygotowany sos chwilkę podgrzewamy by delikatnie zgęstniał, cały czas mieszając.
  • dodanie kulek 3. Gotowy sos miodowo-kakaowy zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego kulki Nesquik. Mieszamy całość, tak by każda kulka została dokładnie oblepiona.
  • wyłożona forma 4. Formę wyściełamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią oblepione płatki. Równo je rozprowadzamy i dociskamy dłonią lub drewnianą łyżką. Tak przygotowane płatki odstawiamy do lodówki na około 2-3 godzimy by masa stężała.
  • wyjęcie batonu 5. Gdy nasz baton jest już „sztywny” wyjmujemy go z formy i odklejamy od papieru. Papier ponownie wkładamy do formy.
  • wylanie rozpuszczonej czekoLADY 6. Czekolady łamiemy i z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wyłożony papier. Na czekoladę nakładamy płatkowy baton. Baton dociskamy, by dobrze połączył się z czekoladą. Całość ponownie wkładamy do chłodu, by czekolada zastygła. Najlepiej gdy baton poleży w lodówce całą noc!!!
    Gotowy wyciągamy z formy, odklejamy papier i kroimy na porcje!

Porady

Taki batonik stanowi również pyszny dodatek do porannej kawy:) Przygotowując go polecam trochę poeksperymentować i jako spód użyć białej czekolady. Polecam też od razu zrobić podwójną porcje:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować