Bataty z miodem i cynamonem

  • wyświetlono: 1902 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bataty, mimo że ogólnie dostępne, są bardzo rzadko wykorzystywane w polskiej kuchni. A przecież poprzez ich właściwości łączenia się ze smakiem słodkim i słonym można wyczarować z nich kulinarne cuda.. Miękkie, cynamonowe bataty są bardzo sycące.

Goszka
  • 40min

Składniki

• 1 duży batat
• 3 łyżki oliwy
• 3 łyżki miodu
• 1 płaska łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki posiekanych migdałów
• 1/2 łyżeczki czarnego sezamu

Sposób przygotowania przepisu:

Bataty z miodem i cynamonem

  • 1. • Batata obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
    • W misce wymieszać oliwę, miód i cynamon. Wrzucić bataty i dokładnie przemieszać.
    • Bataty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    • Piec 20 minut w temp. 180 st.C. Następnie posypać migdałami i piec jeszcze 5 minut.
    • Bataty przełożyć do miseczki i posypać czarnym sezamem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiatabataty na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z miodem i beza

Dodane przez: klementynka

sernik z miodem i bezą

Sernik na bogato.Jest w nim wszystko,co...

Owsianka z jabłkiem i miodem

Dodane przez: joanna30

Owsianka z jabłkiem i miodem

Pyszne, pożywne i mega zdrowe śniadanie,...

Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

Dodane przez: jolantagłówka

Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

Ryż przygotowany w takiej formie...

Twarożek z jabłkiem i cynamonem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Twarożek z jabłkiem i cynamonem

Ciekawy pomysł na miłe rozpoczęcie...

image-1yw8ph3

Dodane przez: AgaAga

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

Wyborna i rozgrzewająca kasza jaglana...

Rogaliki z jabłkami i cynamonem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Rogaliki z jabłkami i cynamonem

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE