Bataty pieczone z sałatką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bataty
    10 szt pomidorków koktajlowych
    1 łyżka pasty miso
    1 łyżka miodu
    100 ml oliwy
    1 łyzeczka pieprzu
    kilka rzodkiewek
    pęczek koperku
    garść rukoli

Bataty pieczone z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bataty pieczone z sałatką 1. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół. Zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blaszce do pieczenia. Zapiekałem 30 minut. Odwinąłem, zapiekałem jeszcze 15 minut, kładąc obok pomidorki.
    Połączyłem pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz. Wymieszałem na gładki dressing.
    Rzodkiewki umyłem, pokroiłem w cienkie plasterki.

    Upieczone bataty oraz pomidorki przełożyłem na talerz. Udekorowałem rzodkiewkami, koperkiem i rukolą. Całość polałem dressingiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy