Bataty z pieczoną piersią z kurczaka i brukselką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bataty, pieczona pierś z kurczaka, brukselka

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Batat, sól.
    Brukselka:
    pół kg świeżej brukselki
    ok 10 dag chudej wędzonki
    1 marchewka
    sól, cukier, pieprz, natka pietruszki
    Kurczak:
    2 piersi z kurczaka
    Marynata:
    sól, łyżka oleju, pół łyżeczki papryki w proszku, pieprz, szczypta curry, szczypta kminek mielony, 1 łyżka sos sojowy , 1 łyżka miodu, ząbek czosnku. Składniki wymieszać ze sobą
    Sos z warzyw:
    Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, kilka brukselek, cebula
    liście laurowe
    ziele angielskie
    sól,pieprz
    koperek
    Pure z fasolki szparagowej:
    25 dag fasolki szparagowej
    olej lub oliwa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree Sosy

Bataty z pieczoną piersią z kurczaka i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Dobrze doprawić. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę kurkumy. Ostudzić. Wyciągnąć ziele i liście. Warzywa zblenderować dodawać wodę z wywaru do uzyskania odpowiedniej konsystencji na sos.
    Batat:
    Batata umyć. Gotować w mundurku w posolonej wodzie. Ma być al dente. Odsączyć z wody.
    Brukselka:
    Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soi i cukru. Gotować kilkanaście minut (10-13 min). Przecedzić i ostudzić zimną wodą. Rozgrzać patenie z łyżką masła. Przełożyć brukselkę. Podsmażyć. Dodać kilka łyżek wody i gotować jeszcze kilka minut. Do brukselki dodać ugotowaną marchewkę. Poddusić około 8 min. Posolić.
    Wędzonkę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do brukselki.
    Pure z fasolki. Świeżą lub mrożoną zieloną fasolkę szparagową gotować w posolonej wodzie do miękkości. Odsączyć . Dobrze doprawić solą i pieprzem. Zblenderować dodając troszkę oleju około łyżeczki.
    Filet z kurczaka:
    Marynata: sól, łyżka oleju, pół łyżeczki papryki w proszku, pieprz, szczypta curry, szczypta kminek mielony, 1 łyżka sos sojowy , 1 łyżka miodu, ząbek czosnku. Składniki wymieszać ze sobą. Mięso wysmarować marynatą i odstawić na pól godziny. Upiec w naczyniu lub rękawie. Na spód dać odrobinkę wody. Piec pół godziny 200 stopni.
    Podawać z brukselką, pokrojonym batatem, pure z fasolki szparagowej i sosem z warzyw. Ozdobić zieleniną i pestkami granatu.
    Do sosu z warzyw można dodać łyżkę śmietanki 30%.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować