Batat, sól.
Brukselka:
pół kg świeżej brukselki
ok 10 dag chudej wędzonki
1 marchewka
sól, cukier, pieprz, natka pietruszki
Kurczak:
2 piersi z kurczaka
Marynata:
sól, łyżka oleju, pół łyżeczki papryki w proszku, pieprz, szczypta curry, szczypta kminek mielony, 1 łyżka sos sojowy , 1 łyżka miodu, ząbek czosnku. Składniki wymieszać ze sobą
Sos z warzyw:
Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, kilka brukselek, cebula
liście laurowe
ziele angielskie
sól,pieprz
koperek
Pure z fasolki szparagowej:
25 dag fasolki szparagowej
olej lub oliwa
sól, pieprz
Bataty z pieczoną piersią z kurczaka i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Dobrze doprawić. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę kurkumy. Ostudzić. Wyciągnąć ziele i liście. Warzywa zblenderować dodawać wodę z wywaru do uzyskania odpowiedniej konsystencji na sos.
Batat:
Batata umyć. Gotować w mundurku w posolonej wodzie. Ma być al dente. Odsączyć z wody.
Brukselka:
Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soi i cukru. Gotować kilkanaście minut (10-13 min). Przecedzić i ostudzić zimną wodą. Rozgrzać patenie z łyżką masła. Przełożyć brukselkę. Podsmażyć. Dodać kilka łyżek wody i gotować jeszcze kilka minut. Do brukselki dodać ugotowaną marchewkę. Poddusić około 8 min. Posolić.
Wędzonkę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do brukselki.
Pure z fasolki. Świeżą lub mrożoną zieloną fasolkę szparagową gotować w posolonej wodzie do miękkości. Odsączyć . Dobrze doprawić solą i pieprzem. Zblenderować dodając troszkę oleju około łyżeczki.
Filet z kurczaka:
Marynata: sól, łyżka oleju, pół łyżeczki papryki w proszku, pieprz, szczypta curry, szczypta kminek mielony, 1 łyżka sos sojowy , 1 łyżka miodu, ząbek czosnku. Składniki wymieszać ze sobą. Mięso wysmarować marynatą i odstawić na pól godziny. Upiec w naczyniu lub rękawie. Na spód dać odrobinkę wody. Piec pół godziny 200 stopni.
Podawać z brukselką, pokrojonym batatem, pure z fasolki szparagowej i sosem z warzyw. Ozdobić zieleniną i pestkami granatu.
Do sosu z warzyw można dodać łyżkę śmietanki 30%.
Komentarze