Barurik – ormiańska rolada z orzechami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zabieram Was w podróż do Armenii :) Uwielbiam ormiańską pachlawę, staroormiański tort miodowy, znany pod nazwą Marlenka, nazuki, gaty, ale te wszystkie wypieki wymagają poświecenia im dużo czasu, dlatego wszystkim łasuchom polecam wypróbować ten ekspresowy przepis na pyszną roladę – barurik, którą po upieczeniu kroi się na mniejsze kawałki i wychodzą przepyszne mini roladki. Spróbujcie :)

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 160g mąki
    – 65g miękkiego masła +20g miękkiego masła do posmarowania ciasta
    – 1 jajko
    – 50g orzechów włoskich
    – 25g cukru trzcinowego
    – 1,5 łyżki cynamonu
    – 1,5 łyżki miodu
    – szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Barurik – ormiańska rolada z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło, sól i jajko i zagnieść ciasto. Orzechy zblendować, dodać cynamon i cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-5mm, posmarować miękkim masłem, posypać mieszanką orzechową i zawinąć w roladę. Nie zawijajcie zbyt ciasno, inaczej rolada podczas pieczenia popęka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Gotową, gorącą roladę posmarować miodem i odstawić do ciepłego piekarnika na około 5 minut. Następnie pokroić barurik na mniejsze kawałki. U mnie wyszło 12 kawałków. Barurik smakuję wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować