Barszczyk szczawiowy z jajkiem

4.5 (200 ocen)

Taką zupę szczawiową, opartą na przepisie Macieja Kuronia, gotuję od lat i zawsze jest jednakowo pyszna :)

Składniki:

  • około 2 litrów rosołu – może być z kostki
    2 łyżki sklarowanego masła
    ząbek czosnku
    słoiczek 280 g siekanego szczawiu
    1/2 szklanki śmietany 18% lub tłuściejszej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
    cukier
    ugotowane na twardo jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Jajko

Barszczyk szczawiowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczaw dodany do zeszklonego czosnku 1. W rondlu rozgrzałam masło, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam chwilkę pilnując, aby czosnek się nie zrumienił, po czym dodałam szczaw ze słoiczka. Kilka chwil razem dusiłam.
  • Dodana do zupy śmietana wymieszana z mąką ziemniaczaną 2. W międzyczasie dokładnie wymieszałam śmietanę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę dodałam do szczawiu, roztrzepałam i zaczęłam porcjami wlewać rosół, energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zupę doprowadziłam do wrzenia i doprawiłam do smaku. Podałam ją z ugotowanymi na twardo jajkami.

Porady

Barszczyk doskonale smakuje ze smażonymi lub ugotowanymi i okraszonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować