Barszczyk czerwony z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ze względu na cenne witaminy zawarte w warzywach, bardzo często gotuję go na obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 kg buraczków czerwonych
    - 2 marchewki
    - 1 kalafior
    - 1/2 selera
    - liście laurowe
    - ziele angielskie
    - ocet lub sok z cytryny
    - 100 ml czerwonego wina wytrawnego
    - 100 ml śmietany 18%
    - vegeta, sól, pieprz, cukier
    - natka selera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Buraczki

Barszczyk czerwony z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj selera i pokrojoną w plastry marchewkę. Zalej trzema litrami zimnej wody i wstaw na ogień. Gdy się zagotuje zmniejsz ogień, dodaj kilka liści laurowych, ziele angielskie i łyżkę octu. Po ugotowaniu buraczków, wyciągnij je i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • 2. Do wywaru dodaj czerwone wino i dopraw do smaku cukrem, vegeta, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj starte buraczki.
  • 3. Do słoiczka wlej śmietanę i roztrzep z wrzącą zupą. Wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.
  • 4. W międzyczasie na osoloną wrzącą wodę wrzuć kalafior, gotuj przez kilka minut. Odcedź.
  • 5. Podawaj z barszczykiem i natką z selera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować