Barszczyk czerwony z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj selera i pokrojoną w plastry marchewkę. Zalej trzema litrami zimnej wody i wstaw na ogień. Gdy się zagotuje zmniejsz ogień, dodaj kilka liści laurowych, ziele angielskie i łyżkę octu. Po ugotowaniu buraczków, wyciągnij je i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach
2.Do wywaru dodaj czerwone wino i dopraw do smaku cukrem, vegeta, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj starte buraczki.
3. Do słoiczka wlej śmietanę i roztrzep z wrzącą zupą. Wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.
4.W międzyczasie na osoloną wrzącą wodę wrzuć kalafior, gotuj przez kilka minut. Odcedź.
Komentarze