Barszczyk czerwony

0 (0 ocen)

Barszczyk czerwony

Składniki:

  • 5-7 buraczków
    marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, majeranek, cukier, łyżeczka octu (lub sok z cytryny lub kwasek cytrynowy), ziele angielskie, liście laurowe

Barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki i warzywa obieramy. Wkładamy do wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z wody. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem. Zostawiamy na pół godziny bez gotowania. Barszcz uzyska ładny kolor. Możemy również dodać zakwas barszczu czerwonego dostępny w buteleczkach.

    Podajemy gorący z wigilijnymi uszkami. Możemy zabielić śmietanką.

    Barszczyk możemy ugotować na skrzydełku np. z kurczaka lub dramstiku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy