5-7 buraczków
marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek, cukier, łyżeczka octu (lub sok z cytryny lub kwasek cytrynowy), ziele angielskie, liście laurowe
Barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki i warzywa obieramy. Wkładamy do wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z wody. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem. Zostawiamy na pół godziny bez gotowania. Barszcz uzyska ładny kolor. Możemy również dodać zakwas barszczu czerwonego dostępny w buteleczkach.
Podajemy gorący z wigilijnymi uszkami. Możemy zabielić śmietanką.
Barszczyk możemy ugotować na skrzydełku np. z kurczaka lub dramstiku.
Komentarze