Barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy, a następnie dodajemy do rosołu zagotowanego wraz z 1l wody. (Jeśli używamy kostki rosołowej rozpuszczamy ją w 1,5 l wody.) Dodajemy przyprawy: ziarna pieprzu, sól, listek laurowy, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki majeranku i gotujemy około 40 minut.
2.Mięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją usuwamy). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy.
3.Mąkę z wodą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na uszka. Nakładamy farsz i zaklejamy formując uszka. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.
4.Aby barszcz miał ładny kolor wsypujemy odrobinę kwasku cytrynowego i mieszamy. Gdyby okazało się, że barszcz jest za kwaśny doprawiamy cukrem.
Komentarze