To bardzo smaczna, choć nieco ekspresowa wersja domowego barszczu z uszkami. Dzięki nietypowemu farszowi uszek ta czerwona zupa z pewnością zaskoczy pozytywnie smakiem i aromatem.
1 godz. 20 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki barszczu:
1,2 kg buraczków ćwikłowych
2 litra bulionu warzywnego
jabłko
Po 4 liście laurowe i 4 ziela angielskie
Garść suszonych borowików
Około 100ml octu
4 ząbki czosnku
Po 4 ziarenka ziela angielskiego i 4 liście laurowe
Majeranek
Sól, pieprz, cukier
Składniki ciasta na uszka:
2,5 szklanki mąki pszennej
120 gram masła
Łyżeczka soli
Około 200 ciepłej wody
Składniki farszu na uszka:
40 dag pieczarek
1 szklanka drobno startych i pokrojonych ogórków kiszonych
15 dag wędzonej szynki wieprzowej
1 duża cebula biała
Olej
Sól , pieprz
Barszcz z ogórkowo-pieczarkowymi uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj farsz do uszek. Cebulę i pieczarki obierz, drobno pokrój i osobno usmaż na oleju. następnie odcedź z nadmiaru oleju i wymieszaj z pokrojoną szynką i ogórkami. Przypraw solą i pieprzem. Mąkę przesiej przez sito, dodaj masło, wodę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Cienko rozwałkuj, wykrawaj niewielkie kółeczka, nakładaj farsz i zlepiaj tworząc uszka. Gotuj kilka minut, aż do wypłynięcia.
2.Przygotuj barszcz. Borowiki namocz kilka godzin. Buraczki i jabłko obierz i pokrój. Przełóż do garnka razem z obranym i rozdrobnionym czosnkiem, grzybami , zielem angielskim, liściem laurowym. Zalej bulionem i gotuj około 40 minut na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie zestaw z palnika, wlej ocet (można do smaku zmieniać jego ilość) i przypraw majerankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Po przestudzeniu odcedź i podawaj z uszkami.
Komentarze