Barszcz z kwaszonych buraków z mlecznymi kluseczkami

5 (140 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak jak podałam przepis na kwaszone buraczki, tak podaję przepis na barszcz. Jest szybki do wykonania, bardzo aromatyczny i esencjonalny. Kluseczki mięciutkie i w sam raz do barszczyku, gdy pod ręką nie ma pasztecików, czy krokietów. Szybko i smacznie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Barszcz:
    750 ml kiszonki[zalewa i warzywa] z czerwonych buraków
    1,5 litra rosołu drobiowo-warzywnego
    po 2 szczypty cukru, soli i pieprzu
    przyprawa Magi do smaku[jeśli lubimy]
    Kluseczki:
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    wrzątek osolony z dodatkiem oleju, do ugotowania klusek
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Kluski

Barszcz z kwaszonych buraków z mlecznymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do rosołu dodaję kiszonkę buraczaną, doprowadzam do zagotowania, doprawiam przyprawami. Nie gotuję.
  • jk 2. Składniki na kluseczki miksuję mikserem. Maczam łyżkę we wrzątku i formuję kluseczki, wrzucając je do wody, gotuję 2 minuty. Wyjmuję łyżką z dziurkami. Kluseczki podaję z barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować