Nasza rodzina uwielbia barszcz czerwony, dlatego przygotowuję go na wiele różnych sposobów np. z ziemniakami, pierożkami ale z kuleczkami rybnymi smakuje nam najbardziej. Polecam, warto spróbować.
45 min
Składniki:
• 1,5 kg buraków
• 3 ząbki czosnku
• kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
• 6 goździków
• 2 kwaśne jabłka
• 2 listki laurowe
• 2 suszone grzybki
• sok z cytryny, sól, pieprz, majeranek, cukier
Barszcz z kuleczkami rybnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i opłukane buraki zetrzyj na tarce, włóż do garnka, dodaj grzybki, listki laurowe, ziele, pieprz w ziarnkach i goździki. Zalej wodą tak, by lekko przykrywała buraki. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu 15 minut. Odstaw na noc.
2.Odcedź. Do wywaru dodaj pokrojone jabłka i raz jeszcze podgrzej, uważając, aby nie zagotować barszczu. Po 10 minutach przecedź. Barszcz dopraw czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
3.Filety pokrój na małe kawałki. Zmiksuj na gładką masę z jajkiem, śmietaną i sokiem z cytryny. Do masy dodaj bułkę tartą, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do masy dodaj natkę i dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi uformuj kuleczki. Wkładaj do gotującej wody i gotuj 5 minut. Barszczyk podawaj z kuleczkami rybnymi.
Komentarze