BARSZCZ Z KULECZKAMI RYBNYMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nasza rodzina uwielbia barszcz czerwony, dlatego przygotowuję go na wiele różnych sposobów np. z ziemniakami, pierożkami ale z kuleczkami rybnymi smakuje nam najbardziej. Polecam, warto spróbować.

  • 45 min

Składniki:

  • • 1,5 kg buraków
    • 3 ząbki czosnku
    • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    • 6 goździków
    • 2 kwaśne jabłka
    • 2 listki laurowe
    • 2 suszone grzybki
    • sok z cytryny, sól, pieprz, majeranek, cukier

    Kuleczki:
    • 25 dag filetów z mintaja
    • 1 jajko
    • 1 łyżka gęstej śmietany
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz z kuleczkami rybnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i opłukane buraki zetrzyj na tarce, włóż do garnka, dodaj grzybki, listki laurowe, ziele, pieprz w ziarnkach i goździki. Zalej wodą tak, by lekko przykrywała buraki. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu 15 minut. Odstaw na noc.
  • 2. Odcedź. Do wywaru dodaj pokrojone jabłka i raz jeszcze podgrzej, uważając, aby nie zagotować barszczu. Po 10 minutach przecedź. Barszcz dopraw czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  • 3. Filety pokrój na małe kawałki. Zmiksuj na gładką masę z jajkiem, śmietaną i sokiem z cytryny. Do masy dodaj bułkę tartą, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do masy dodaj natkę i dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi uformuj kuleczki. Wkładaj do gotującej wody i gotuj 5 minut. Barszczyk podawaj z kuleczkami rybnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować