Barszcz z królika

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób

W dzieciństwie zajadałam się barszczem z zająca, który w smaku uważam za najlepszy. Oczywiście jako dziecko myliłam królika z zającem, bo oba zwierzątka są milutkie i puchate, a niezwykle dobre mięsko ma też królik. I tak na wzór smaku z dzieciństwa odtwarzałam pyszny barszcz z aromatem leśnych grzybów, na nietypowym bo króliczym rosole.
Dla mnie ten barszcz ma wszystko co najlepsze : grzyby, pyszny rosół, chrzan

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 700g łopatki z królika (około 3 kawałków)
    kawałek suszonego chili
    ziarna jałowca
    ziarna zielonego pieprzu
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    kawałek chrzanu około 3 cm
    gałązka tymianku
    cebula
    liście laurowe
    ziele angielskie
    1 szklanka zakwasu na barszcz biały
    3 łyżki śmietany 25%
    sól, pieprz, majeranek
    20 g suszonych leśnych grzybów

    jajko, chleb razowy
    chrzan tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz z królika 1. Do garnka wkładamy umyte mięso z królika, pokrojone warzywa, przyprawy, zalewamy zimną wodą i gotujemy jak rosół , na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • Barszcz z królika 2. Wywar odcedzamy, mięso obieramy od kości i przekładamy do misek .
  • Barszcz z królika 3. do odcedzonego wywaru przekładamy kawałki grzybów, dodajemy zakwas i śmietanę, gałązkę tymianku i zagotowujemy
  • 4. Jajko gotujemy wg upodobań, ja lubię płynne żółtko, dlatego gotuję jajka przez 5minut
  • Barszcz z królika 5. Do zagotowanego barszczu dodajemy pieprz, majeranek i tarty chrzan - doprawiamy do smaku. Gorący barszcz wlewamy do miseczek

Porady

Ja taki barszcz jem z jajkami i chlebem , z garnka wyławiam zawsze grzyby. Tym razem miałam takie małe , drobno pokrojone kapelusze leśnych grzybów, ze względu na suszenie w maleńkiej suszarce do grzybów, ale jeżeli ktoś posiada kapelusze suszonych grzybów, to one będą zdobić talerz z barszczem. Ważny jest zakwas na barszcz, oczywiście najlepiej gdy ktoś robi sam, albo ma kogoś kto robi. Ja użyłam takiego ze szklanej butelki, który miał skład naturalny, taki jak zakwas który zawsze dostawałam na święta od wujka, który potrafi robić takie cuda. Drugim istotnym elementem jest dobra śmietana i tu znowu, najlepiej by była tłusta i wiejska - w sklepach na szczęście też można taką dostać, ale jeżeli nie ma kwaśnej śmietany, to zachęcam do użycia tłustej słodkiej śmietanki 36% - zawartość tłuszczu powoduje że nie powstają bryły ze zważonej śmietany. W przypadku słodkiej śmietanki, trzeba dodać trochę więcej zakwasu na barszcz, by wyrównać smaki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować