Barszcz z kołdunami

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Pyszna propozycja na wigilijny stół .

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg buraków

    1 marchew

    2 l bulionu warzywnego

    5 suszonych grzybów

    1 łyżka domowej vegety

    1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej

    świeżo mielony zielony pieprz

    5 ziaren ziela angielskiego

    sok z 1/2 cytryny

    kołduny :

    1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego

    1 cebula

    łyżeczka majeranku

    sól , pieprz

    3 łyżki rosołu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz z kołdunami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 . Buraki i marchew obrać , umyć i pokroić w plasterki .

    Zalać bulionem .

    Dodać suszone grzyby .

    Doprawić vegetą , solą , pieprzem , dodać również ziele angielskie .

    Gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw .

    Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny .

    Zupę przecedzić .

    2 . Na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę .

    Cebulę wymieszać z mięsem mielonym .

    Dodać majeranek , sól , pieprz , 3 łyżki rosołu i wyrobić ręką , aby powstała jednolita , elastyczna masa ( w razie potrzeby podlać odrobiną rosołu ) .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .

    Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy , a następnie za pomocą filiżanki wyciąć z niego krążki .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi i formując kołduny .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Kołduny gotować we wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia .

    Odcedzić .

    3 . Podgrzany barszcz podawać z kołdunami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować