Bardzo pożywna zupka. Moje dzieci bardzo chętnie ją jedzą.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 udko
6-7 większych ziemniaków
2 duże marchewki
1 pietruszka
7 łyżek kaszy mannej
2,5 l wody może być więcej
½ szklanki koncentratu barszczu
3 liście laurowe
Ziele angielskie kilka sztuk
Barszcz z kaszą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy udko dodajemy liście i ziele angielskie i zalewamy wodą. Gdy się zagotuje dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka) Gotujemy na niewielkim ogniu około 30 minut a następnie dodajemy umytego i pokrojonego selera oraz ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Na tym etapie wyjmuję z barszczu pora i dodaję kasze manną. Zupę mieszam i gotuje jeszcze kilka minut. Następnie doprawiam solą oraz pieprzem. Wyłączamy pod zupą i wlewamy koncentrat barszczu. Mieszamy. Zostawiam pod przykryciem ok. 15-20 minut aż zupa ładnie zgęstnieje od kaszy mannej. Nakładamy do miseczek i dekorujemy gęstym jogurtem i koperkiem.
Porady
Zamiast koncentratu barszczu można dodać zakwas zrobiony z buraczków.
Komentarze