barszcz z fasolą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taki barszcz moja mama robi zawsze na wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego
    szklanka białej fasoli
    3-4 buraczki czerwone
    marchewka ( z wywaru)
    liście laurowe
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    1 łyżka octu
    1 łyżka cukru
    sól i pieprz
    koperek
    1 łyżeczka majeranku
    ząbek czosnku

Barszcz z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotować. Buraki pokroić, zalać wodą, dodać cukier, sól, ocet, ziele i liście laurowe. Gotować około kwadransa. Do bulionu dodać fasolę razem z wywarem i barszczyk. Dodać starty czosnek, marchewkę, majeranek i doprawić do smaku.

Porady

Podawać z ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy