Barszcz wigilijny dla zapracowanych

5 (179 ocen)

  • 10 min

Nie wszyscy mają czas i chęci by kisić buraki a potem gotować tradycyjny barszcz . Polecam wersje pośpieszną .

  • 10 min

Składniki:

  • 4 duże buraki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1/2 pora
    1 cebula
    1 małe jabłko
    2 suszone śliwki
    4 suszone grzyby - kapelusze
    koncentrat buraczany w płynie ( lub sok z buraków )
    sok z kiszonej kapusty do smaku
    1 goździk
    5 ziaren pieprzu czarnego
    miód do smaku
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz wigilijny dla zapracowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • barszcz 1. Buraki i resztę warzyw obrać i pokroić na kawałki .Zalać wodą .Dodać pokrojone na ćwiartki nie obrane jabłko , goździk, grzyby, pieprz w ziarnach i gotować 45 minut. Przecedzić .Doprawić do smaku koncentratem buraczanym ( lub sokiem z buraków czy barszczem w proszku ) , sokiem z kapusty kiszonej i miodem . Zagotować . Zostawić by smaki sie przegryzły .
  • barszcz 2. Nie jest to co prawda barszcz tradycyjny ale zawsze lepszy niż taki zupełnie papierkowy - smaczny . Do tego proponuję zamiast pasztecików tosty z farszem grzybowym. Barszcz można ugotować dzień wcześniej ( na farsz wyjąc grzyby z wywaru ), farsz do tostów też dzień wcześniej- a tosty zrobić bezpośrednio przed podaniem.
  • barszcz 3. A sok z kiszonej kapusty wcale nie trzeba zdobywać osobno- wystarczy odcisnąć kapustę kiszoną którą kupimy na bigos lub kapustę z grzybami ( a jak nie to zakwasić barszcz sokiem z cytryny ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować