Barszcz wigilijny

0 (0 ocen)

Gotujemy go tylko raz w roku.

Składniki:

  • Buraki, grzyby suszone, cebula, ocet, sól, pieprz, olej

Barszcz wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania tego barszczu potrzebujemy wywar z buraków, oraz wywary z gotowania suszonych borowików (wykorzystanych w uszkach wigilijnych) oraz grzybów mieszanych (użytych do tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami). Wywar z borowików wykorzystujemy cały, natomiast z grzybów mieszanych dodajemy sprawdzając smak, gdyż jest bardzo intensywny. Zagotowujemy dodając ocet aby nie stracić koloru. Dodajemy usmażoną na złoto cebulę na oliwie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Barszcz ma intensywny i głęboki smak i kolor.

Porady

Barszcz przygotowuję dzień wcześniej. Przez noc cebula przegryzie się w barszczu. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku i gorący i odcedzony podajemy w dzbanku na stół. Popijamy w bulionówkach zajadając pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy