Barszcz ukraiński z pieczonych buraków w wariacji z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagotować podudzia z warzywami w 1,5 l. wody, gdy doprowadzimy do wrzenia, gotujemy ok. 1 godzinę.
2. W tym samym czasie buraki myjemy i zapiekamy ok. godziny w temp. 180 stopni.\
3. Po wystudzeniu buraków, w rękawiczkach obieramy je i ścieramy na większych oczkach.
4. Cebulę dusimy na łyżce masła.
5. Gotowy rosół przecedzamy, marchew kroimy na drobne plastry.
6. Mięso oddzielamy od kości i dodajemy do wywaru.
7. Do rosołu dodajemy puszkę fasoli, cebulę, starte buraki i pół szklanki passaty pomidorowej.
8. Całość zagotowujemy i pozostawiamy na wolnym ogniu przez 15 minut.
9. Gotujemy makaron Lubella krajanka według przepisu na opakowaniu.
Komentarze