Barszcz ukraiński z makaronem

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tą pyszną, sycącą zupę można przygotować na różne sposoby. Ja do swojej zamiast ziemniaków dodałam makaron, a zamiast zwykłej fasoli -fasolę szparagową. Polecam taką wersję :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu nitki Lubella Jajeczna 5 jaj
    2,5 l bulionu drobiowego
    2 marchewki
    2 pietruszki
    2-3 buraczki
    kawałek selera
    kawałek kapusty
    10 strączków zielonej fasolki szparagowej
    1 cebula
    2 listki laurowe 
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka soku z cytryny
    sol, pieprz
    szczypta cukru
    ewentualnie śmietana do zabielenia
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz ukraiński z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą.
  • 2. Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić w kostkę: buraczki, marchewkę, piertuszkę, seler i cebulę. Kapustę poszatkować, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować, wrzucić warzywa, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dodać sok z cytryny, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość gotować do miękkości warzyw. Podawać z makaronem, ewentualnie zabielić śmietaną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Fasola Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować