Tą pyszną, sycącą zupę można przygotować na różne sposoby. Ja do swojej zamiast ziemniaków dodałam makaron, a zamiast zwykłej fasoli -fasolę szparagową. Polecam taką wersję :)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g makaronu nitki Lubella Jajeczna 5 jaj
2,5 l bulionu drobiowego
2 marchewki
2 pietruszki
2-3 buraczki
kawałek selera
kawałek kapusty
10 strączków zielonej fasolki szparagowej
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soku z cytryny
sol, pieprz
szczypta cukru
ewentualnie śmietana do zabielenia
Barszcz ukraiński z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą.
2.Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić w kostkę: buraczki, marchewkę, piertuszkę, seler i cebulę. Kapustę poszatkować, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować, wrzucić warzywa, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dodać sok z cytryny, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość gotować do miękkości warzyw. Podawać z makaronem, ewentualnie zabielić śmietaną. Smacznego!
Komentarze