Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to zupa akurat na porę zimową - sycąca, rozgrzewająca, a jaka pyszna !!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • - pól kilo fasoli jaś karłowy
    - średniej wielkości główka kapusty białej
    - 3 marchewki
    - 2 cebule
    - 4-5 szt buraków czerwonych
    - 1 kg ziemniaków
    - 2 litry wywaru mięsnego
    - 400 g śmietany 18%
    - przyprawy (pieprz, maggi)

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na noc moczymy fasolę.
  • 2. Fasolę odcedzamy, nalewamy świeżej wody i gotujemy do miękkości.
  • 3. W tym czasie buraki gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki.
  • 4. Kapustę szatkujemy i gotujemy ok. 30 minut.
  • 5. Wszystkie ugotowane składniki łączymy do jednego, wielkiego gara, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu.
  • 6. W tym czasie obieramy cebule i marchewki. Cebule kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy do niej potarte marchewki. gdy zmiękną - dołączamy do gara.
  • image-1sklgpv 7. Na koniec dajemy śmietanę (wcześniej ją hartujemy, czyli wlewamy do miseczki i powoli dajemy po jednej chochli zupy i mieszamy, aż śmietana się połączy z zupą, no i wtedy wiemy, że się nie zważy). Przyprawiamy pieprzem i maggi do smaku. Można dodać zieleninę.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy