Barszcz ukraiński

5 (192 ocen)

Z młodych buraków smakuje świetnie.Uwielbiam tę zupę...

Składniki:

  • 3-4 średnie buraki
    3 marchewki
    4 nieduże ziemniaki
    1 średnia cebula
    duży kubek suszonej fasoli
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki śmietany
    świeża natka pietruszki
    sól,pieprz
    1-2 łyżki świeżego soku z cytryny
    1-1,5 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw moczymy fasolę w zimnej wodzie przez około 24 godziny,najlepiej zostawić ją na noc.Gdy napęcznieje,gotujemy do miękkości dodając płaską łyżkę soli.Odcedzamy. Obieramy cebulę, siekamy i podsmażamy na maśle w rondlu aż się lekko zeszkli.Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki, całość zalewamy wywarem i gotujemy ok 20-30 minut.Po tym czasie dodajemy pokrojone na półplasterki obrane marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy do miękkości.Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ugotowaną fasolę, Na koniec doprawiamy śmietaną i sokiem z cytryny.Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować