Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dużo przepisów przeglądałam i wszystkie zupy o tej nazwie trochę się od siebie różnią. Proponuję moją wersję, bardzo lubianą w moim domu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 udka
    100 g fasoli,,piękny Jaś,,
    3 buraki czerwone
    3 ziemniaki
    200 g kapusty
    2 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka soku z cytryny
    2,5 litry wody
    sól, pieprz
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    olej do smażenia
    150 ml kwaśnej śmietany

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wywar 1. Fasolę namoczyć na noc. Udka zalać zimną wodą, dodać ziele, liście i łyżeczkę soli. Gotować na wolnym ogniu 40 minut.
  • Zupa 2. Po tym czasie mięso wyjąć, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kapustę i fasolę. Gotować około 20 minut.
  • Zupa 3. Oczyszczoną marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i razem usmażyć na odrobinie oleju. dodać do zupy.
  • Zupa 4. Buraki zetrzeć na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na oleju. Gdy będą prawie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek i jeszcze 2 -3 minuty razem smażyć. Dodać do zupy. Doprawić pieprzem, solą i chwilkę razem gotować. Śmietanę po zahartowaniu dodać do zupy, lub podawać bezpośrednio na talerze. Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do drugiego dania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy