Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

Barszcz ukraiński - propozycja na grudniowy,świąteczny obiad

Składniki:

  • 1/2 puszka czerwonej fasoli konserwowej (lub cała puszka)
    kostka rosołowa
    4 czerwone buraczki
    2 marchewki
    pietruszka
    kilka suszonych grzybów
    cebula
    olej
    liść laurowy
    po 2 ziarenka jałowca i ziela angielskiego
    sól,pieprz do smaku
    majeranek

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki,pietruszkę i buraki obrać, zetrzeć na tarce o
    dużych oczkach.Warzywa zalać bulionem z kostki rosołowej. Wrzucić
    liść laurowy, ziele angielskie,jałowiec oraz wcześniej namoczone
    grzyby. Cebulę posiekać zeszklić na oleju dodać do warzyw.Gotować
    35 minut. W połowie gotowania wrzucić do zupy odsączoną z zalewy
    fasolę. Pod koniec gotowania dodać majeranek.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

zupa,święta,buraczki czerwone,suszone grzyby,barszcz

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy