Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, zalać zimną wodą (2-2,5 litry), dodać liście laurowe, opaloną cebulę, pietruszkę, posolić, zagotować, usunąć pianę, gotować, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć.
2.Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor), dodać do gotującego się bulionu, gotować ok 10 minut.
Na patelni roztopić smalec, wyłożyć pokrojoną w słomkę marchew, paprykę i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć często mieszając, aż będą lekko zarumienione i szkliste, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać razem i jeszcze chwilę podsmażyć.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać do garnka razem z zawartością patelni oraz pozostałą polówkę buraka, gotować 10 minut.
Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem, pietruszką, majerankiem. Podawać z kawałkami gotowanego mięsa i śmietaną.
Smacznego!
Komentarze