-szkl. białej fasoli
-100 g boczku (najlepiej wędzony)
-kadłub lub ćwiartka kurczaka
-0,5 kg buraków
-1/2 małej cebuli
-włoszczyzna
-listek laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz
-łyżka soku z cytryny
-łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania przepisu:
Barszcz ukraiński
1.
Fasolę wcześniej namoczyć na całą noc. Ugotować trzykrotnie zmieniając wodę (wówczas zupa jest mniej wzdymająca).
Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Cebulę przypalić na palniku.
Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do fasoli po ostatniej zmianie wody. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, kurczaka, boczek i cebulę, Gotować 15 minut.
Po tym czasie obrać buraki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy razem z sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu kolejne 15-20 minut. Zupę podawać ciepłą np. z kleksem śmietany.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze