Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prawdziwie domowa wersja popularnej zupy. Po prostu "jak u mamy"

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -szkl. białej fasoli
    -100 g boczku (najlepiej wędzony)
    -kadłub lub ćwiartka kurczaka
    -0,5 kg buraków
    -1/2 małej cebuli
    -włoszczyzna
    -listek laurowy
    -ziele angielskie
    -sól, pieprz
    -łyżka soku z cytryny
    -łyżka oleju rzepakowego

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wcześniej namoczyć na całą noc. Ugotować trzykrotnie zmieniając wodę (wówczas zupa jest mniej wzdymająca).
    Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Cebulę przypalić na palniku.
    Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do fasoli po ostatniej zmianie wody. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, kurczaka, boczek i cebulę, Gotować 15 minut.
    Po tym czasie obrać buraki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy razem z sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu kolejne 15-20 minut. Zupę podawać ciepłą np. z kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy