Barszcz ukraiński

  • wyświetlono: 708 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Prawdziwie domowa wersja popularnej zupy. Po prostu "jak u mamy"

cosik
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

-szkl. białej fasoli
-100 g boczku (najlepiej wędzony)
-kadłub lub ćwiartka kurczaka
-0,5 kg buraków
-1/2 małej cebuli
-włoszczyzna
-listek laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz
-łyżka soku z cytryny
-łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz ukraiński

  • 1. Fasolę wcześniej namoczyć na całą noc. Ugotować trzykrotnie zmieniając wodę (wówczas zupa jest mniej wzdymająca).
    Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Cebulę przypalić na palniku.
    Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do fasoli po ostatniej zmianie wody. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, kurczaka, boczek i cebulę, Gotować 15 minut.
    Po tym czasie obrać buraki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy razem z sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu kolejne 15-20 minut. Zupę podawać ciepłą np. z kleksem śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupa buraczanaburakiburakbarszcz czerwonybarszcz ukraińskibarszcz z fasolą

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz ukraiński

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Barszcz ukraiński

Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów...

Barszcz ukraiński

Dodane przez: Reniutka

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to słodko-kwaśna...

Barszcz ukraiński

Dodane przez: joanna30

Barszcz ukraiński

Dzięki fasolce w puszce zaoszczędziłam...

Barszcz ukraiński

Dodane przez: bietka

Barszcz ukraiński

Niezapomniany smak jeszcze z dzieciństwa

Barszcz Ukraiński

Dodane przez: luna19

Barszcz Ukraiński

Mieszanki barszczu ukraińskiego...

image-27fst87

Dodane przez: Di bloguje

Barszcz ukraiński

Nie jest to na pewno wersja oryginalna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE