Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedna z moich ulubionych zup i jedna z pierwszych jakie nauczyłam się gotować.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -pół kilo buraków
    -garść fasolki szparagowej
    -1/5 główki białej kapusty
    -3 marchewki
    -1 pietruszka
    -1 gałązka zielonego selera
    -kawałek pora
    -30 dag żeberek wieprzowych
    -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -10 kulek pieprzu czarnego, 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, sól (ok. 2 łyżek)
    -kubek kwaśnej śmietany
    -2 łyżki mąki pszennej
    -3/4 szklanki mleka
    -łyżka octu
    -łyżeczka cukru
    -2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Pozbierać "szumy", dodać sól, przyprawy i wszystkie pokrojone warzywa, także te zielone (buraczków nie trę na tarce tylko kroję je w drobną kostkę). Gotujemy ok. godziny (kiedy barszcz zaczyna tracić kolor dodajemy łyżkę octu, będzie dłużej gotowało się, ale zupa będzie miała ładny kolor). Po godzinie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy dalej przez kolejne pół godziny. Warzywa muszą być miękkie. Po tym czasie zupę zaprawiamy mąką rozmieszaną z mlekiem i dodajemy kubek kwaśnej śmietany (śmietanę mieszamy w miseczce z odrobiną soli, dodajemy do niej stopniowo gorącą zupę cały czas mieszając i dopiero wtedy wlewamy do zupy- dzięki temu nie zwarzy się). Zupę ze śmietaną zagotować, ewentualnie doprawić do smaku i gotowe.

Porady

Barszcz ukraiński podaję z ziemniaczkami ugotowanymi i podsmażonymi na maśle. Barszcz ma się długo gotować ale nie aż tak żeby warzywa rozpadły się, ma gotować się na małym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować