Barszcz ukraiński

4.5 (165 ocen)

Niezapomniany smak jeszcze z dzieciństwa

Składniki:


  • 300 gram fasoli Jaś
    3 litry wody
    3 buraczki ćwikłowe
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3 ziemniaki
    3 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól i pieprz
    przyprawa w płynie
    olej do smażenia
    1 łyżka octu winnego
    1/2 szklanki śmietany
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć w wodzie na kilka godzin.
  • 2. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dać do osolonej wody i gotować na małym ogniu, dodać fasolę i drobno pokrojony czosnek.
  • 3. Buraczki, marchewkę, pietruszkę i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko osobno podsmażać na patelni i dodawać do gotujących się ziemniaków i fasoli.
  • 4. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, przyprawę w płynie i doprawić solą i pieprzem.
    Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu winnego.
    Śmietanę rozmieszać z mąką i wlać do zupy. Jak zakipi odstawić z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować