BARSZCZ UKRAIŃSKI

5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna,syta pożywna zupka,idealna na chłodniejsze dni

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szkl fasoli karłowej Jaś
    3 buraki ugotowane
    4 ziemniaki duże
    4 liście kapusty(ja dałam młoda kapustę)
    liśc laurowy,2 ziela angielskie
    3litry bulionu warzywnego
    sól,pieprz
    smietana 18 do zabielenia,ok 1.4 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy,najlepiej na noc.
    Wymoczoną fasolę zalewamy bulionem,wrzucamy listek laurowy i ziela ang,doprawiamy sola i pieprzem,gotujemy do miękkości fasoli,dorzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę,poszatkowaną kapustę.Gotujemy do momentu miekkości ziemniaków.Dorzucamy starkowane na dużych oczkach buraki.Gotujemy jeszcze ok.5 minut.W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.W szklance hartujemy gorącą zupą smietanę,po czym zabielamy zupkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować