Barszcz ukraiński

5 (193 ocen)

Pyszna, sycąca zupa, dla której warto poświęcić trochę czasu.

Składniki:

  • 1l rosołu
    1 pęczek włoszczyzny (marchewka, pół pietruszki,kawałek selera,pora i kapusty)
    1/2 szkl.białej fasoli
    4-5 ziemniaków
    1/2 kg buraków
    2 łyżki koncentratu burakowego lub 1 szkl.kwasu burakowego
    1/2 szkl.śmietany 18%
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    sok z cytryny
    łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać i namoczyć w wodzie (co najmniej 12 godz.) Ugotować.Buraki ugotować w łupinach (można też upiec). Jeden burak odłożyć, resztę obrać, zetrzeć na grubej tarce, zalać gorącą wodą (ok.1/2 l.), odstawić na godzinę, odcedzić, wodę zachować.
  • 2. Włoszczyznę oczyścić, umyć. Marchewkę ,pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Starte warzywa wrzucić do rosołu, chwilę pogotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Ugotować do miękkości.
  • 3. Wlać odcedzony wywar z buraków, wrzucić pokrojony w pół talarki buraczek, połówkę surowej, przeciętej na pół cebuli, dodać fasolę wraz z wodą, w której się gotowała i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku kwasem lub koncentratem buraczanym, czosnkiem, roztartym z solą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać majeranek i na koniec doprawić śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować