Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukać i namoczyć w wodzie (co najmniej 12 godz.) Ugotować.Buraki ugotować w łupinach (można też upiec). Jeden burak odłożyć, resztę obrać, zetrzeć na grubej tarce, zalać gorącą wodą (ok.1/2 l.), odstawić na godzinę, odcedzić, wodę zachować.
2.Włoszczyznę oczyścić, umyć. Marchewkę ,pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Starte warzywa wrzucić do rosołu, chwilę pogotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Ugotować do miękkości.
3.Wlać odcedzony wywar z buraków, wrzucić pokrojony w pół talarki buraczek, połówkę surowej, przeciętej na pół cebuli, dodać fasolę wraz z wodą, w której się gotowała i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku kwasem lub koncentratem buraczanym, czosnkiem, roztartym z solą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać majeranek i na koniec doprawić śmietaną.
Komentarze