Barszcz po ukraińsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Barszcz ukraiński, to danie jednogarnkowe. Pracochłonne i wymagające czasu, ale warto mu ten czas poświęci, bo tylko wtedy będziemy mogli delektować się jego pełnym smakiem. Najlepiej smakuje odgrzewany.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • fasola "Jaś" - 2 szk.
    buraki – 4 szt.
    kapusta biała – 1/4 szt.
    marchewka – 1 szt.
    pietruszka – 1 szt.
    ziemniaki – 4 szt.
    cebula – 2 szt.
    czosnek – 4 ząbki
    liść laurowy – 1 szt.
    ziele angielskie – 2 szt.
    sok z cytryny – do smaku
    sól – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    boczek surowy wędzony – 150 g
    olej rzepakowy – 3 łyżki
    majeranek – 2 łyżeczki
    kminek – 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz po ukraińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie wypłukać, zalać wodą i odstawić do na moczenia, najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Gdy fasola będzie prawie miękka dodać sól, pokrojone ziemniaki i nadal gotować.
  • 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojony boczek i smażyć, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku, a po chwili obraną, umytą i pokrojoną marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Całość dusić na wolnym ogniu, pod koniec dodać przecier pomidorowy.
  • 3. Na drugiej patelni rozgrzać olej i starte na grubych oczkach tarki buraki, smażyć na wolnym ogniu, a po chwili dodać trochę wody i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • 4. Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie do garnka dodać zawartość obu patelni i całość w dalszym ciągu gotować na wolnym ogniu.
  • 5. Garnek z zupa zdjąć z ognia i doprawić ją do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem i rozgniecionym czosnkiem.

Porady

*barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki, śmietaną i kromką razowego chleba

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasola Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować