Barszcz grzybowo-buraczany

  • wyświetlono: 111 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Barszcz na grzybowym smaczku. Bardzo zgrany duet

Henryka
  • 5 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

30 dag żeberek
30 dag świeżych grzybów
5 średnich buraków
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler cały
1 mały por
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 ziemniaki
słodka śmietana 18%
1 łyżka soku z cytryny
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, sól

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz grzybowo-buraczany

  • 1. Przebrane i umyte grzyby gotuję 15 min. Warzywa tarkuję na jarzynowej tarce, pora i cebulę kroję w półtalarki a ziemniaki w kostkę. Do drugiego garnka wkładam umyte żeberko, warzywa i przyprawy, sól. Zalewam 2 litrami zimnej wody i gotuję 20 min. Wlewam wywar i dodaję część ugotowanych grzybów. Wrzucam ziemniaki i starkowane buraki. Gotuję do miękkości żeberka. Wlewam łyżkę soku z cytryny i zabielam śmietaną zahartowaną zupą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

zupagrzybyobiadbarszcz

Komentarze

Podobne przepisy

zupa grzybowa

Dodane przez: kasiunia860

Zupa grzybowa

Pyszna i aromatyczna grzybowa z...

Barszcz

Dodane przez: ciastto80

Barszcz

w sam raz na chłodne dni

image-1ko145c

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Barszcz ukraiński

Każdy zna barszcz ukraiński i mieszankę...

Barszcz zabielany

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Barszcz zabielany

Trudno mi uwierzyć, że w dzieciństwie...

zupa grzybowa

Dodane przez: bieniaszka

Zupa grzybowa

W niektórych rejonach Polski zupę...

Barszcz biały z chrzanem

Dodane przez: mariwanna

Barszcz biały

Na Wielkanocnym stole nie może...