Barszcz na botwinie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przyszedł czas na botwinkę. Mój barszcz nie jest taki dokońca botwinkowy, dodałam do niego zakwasu z buraków.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu mięsnego / warzywnego
    1 – 2 pęczek botwinki / w zależności jak bardzo lubicie zieleninę /
    3 surowe ziemniaki
    6 łyżek zakwasu z buraków
    marchew z bulionu
    1 liść laurowy
    1 ziele angielskie
    5 sztuk pieprzu czarnego
    sól
    cukier / opcjonalnie /
    2 jajka ugotowne na pół twardo
    śmietana / opcjonalnie /
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Barszcz na botwinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się bulionu dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy, mniej więcej w połowie czasu dodajemy buraczki z botwinki / również umyte i obrane, aczkolwiek są tak delikatne, że można je tylko dobrze umyć / dodajemy liść, ziele, pieprz/ Gotujemy do miękkości ziemniaków. Teraz dodajemy zakwas i drobno pocięte liście botwinki. Przykręcamy gaz na minimum i jeszcze gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Barszczyk możemy podać ze śmietaną i jajkiem lub samym jajkiem.

Porady

Jeżeli nie macie zakwasu, dodajcie 1 łyżkę soku z cytryny lub 1 łyżkę octu, spróbujcie i dodajcie trochę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować