Barszcz na botwinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującego się bulionu dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy, mniej więcej w połowie czasu dodajemy buraczki z botwinki / również umyte i obrane, aczkolwiek są tak delikatne, że można je tylko dobrze umyć / dodajemy liść, ziele, pieprz/ Gotujemy do miękkości ziemniaków. Teraz dodajemy zakwas i drobno pocięte liście botwinki. Przykręcamy gaz na minimum i jeszcze gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Barszczyk możemy podać ze śmietaną i jajkiem lub samym jajkiem.
Porady
Jeżeli nie macie zakwasu, dodajcie 1 łyżkę soku z cytryny lub 1 łyżkę octu, spróbujcie i dodajcie trochę cukru.
Komentarze