Barszcz kwaszony z buraków

0 (0 ocen)

Uzyskany kwas można wykorzystać do zakwaszenia barszczu z buraków lub jako znakomity napój.

Składniki:

  • 2 kg buraków
    łyżka cukru
    kromka chleba razowego
    ząbek czosnku
    2-4 litry wody

Barszcz kwaszony z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte buraki obrać,umyć,pokroić w cząstki.Duży słój natrzeć wewnątrz roztartym czosnkiem.Włożyć buraki,dodać łyżkę cukru i kromkę chleba razowego.Przykryć i pozostawić do zakwaszenia.Ukwaszony barszcz odcedzić, zlać do mniejszych słoików,zamknąć, wstawić do pasteryzacji na 20 minut.

Porady

Zamiast słoja może być kamienny garnek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy