Wczoraj zagościł u nas w kuchni barszcz w kolejnej odsłonie. Tym razem na wołowinie z dodatkiem chrzanu.
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g białej kapusty
1 cebula
2 szalotki
350 g pomidorów
500 g buraków
400 g ziemniaków
1,5 l bulionu wołowego
1 liść laurowy
700 g chudej wołowiny
1 łyżeczka cukru
sok z 1 cytryny
1/2 korzenia chrzanu
sól, pieprz
Barszcz izraelski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyłem, podzieliłem na duże kawałki. Cebulę pokroiłem w kostkę, usunąłem twarde trzpienie. Pomidory krótko sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przekroiłem na połowy. Buraki i ziemniaki umyłem, obrałem. Włożyłem do wywaru razem z kapustą, pomidorami i cebulą, wszystko zagotowałem, posoliłem, popieprzyłem, dodałem listek laurowy oraz wcześniej podgotowane mięso, które pokroiłem na mniejsze kawałki, ( wołowina, aby była miękka musi się dość długo gotować, więc chcąc uniknąć „rozgotowania” warzyw wcześniej w osobnym garnku ją gotowałem ok. 1 godziny ). Wszystko gotowałem ok. 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Wyjąłem mięso z zupy, pokroiłem w paski, trzymałem w cieple. Warzywa, oprócz ziemniaków, wyjąłem razem z listkiem z zupy. Połowę warzyw po ostudzeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i ponownie dodałem do zupy, którą następnie zmiksowałem w garnku, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Kapustę pokroiłem w szerokie paski, buraki na kawałki. Włożyłem do zupy, podgrzałem w niej. Chrzan umyłem, obrałem starłem na grubych oczkach. Pokrojone mięso rozłożyłem na talerzach. Zalałem zupą, posypałem chrzanem.
Komentarze