BARSZCZ CZYSTY SZYBKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czasem mam ochotę na szybki barszcz czysty. Nie lubię korzystać z gotowych zupek, dlatego sama gotuję swój szybki czerwony barszczyk. Co prawda dodaję kostki rosołowe, ale one dodają mu smaczku. Taki barszczyk możecie wypić sam, albo podać go z kupnymi lub zrobionymi przez siebie samych uszkami, mak

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 l wody
    - 1,5 kg buraków
    - 300 ml zakwasu buraczanego
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 kostka warzywna
    - 1 kostka rosołowa
    - 2 liście laurowe
    - 4 ziela angielskie
    - 4 ziarna czarnego pieprzu
    - 1 łyżka majeranku
    - 2 grzybki suszone (zmielone)
    - 1 łyżeczka cukru
    - sól i pieprz do smaku
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - szczypta kwasku cytrynowego
    - pęczek pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czysty szybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraki obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Włóż je do garnka z wodą i zagotuj. Dodaj obrany i przekrojony na pół czosnek. Kiedy będą już miękkie wyjmij je. Czosnek także wyjmij.
    2. Do powstałego wywaru dodaj kostkę warzywną i rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i zmielone grzybki. Całość zagotuj.
    3. Następnie wlej do garnka zakwas buraczany. Ponownie zagotuj. Dodaj sok z cytryny, kwasek cytrynowy i cukier. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
    4. Pietruszkę drobno posiekaj i wsyp do barszczu. Barszcz podgrzewamy ale nie gotujemy, żeby nie stracił pięknego czerwonego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować