Barszcz czysty

0 (0 ocen)

Podajemy z uszkami z mięsem,ziemniakami,krokietami lub fasolą

Składniki:

  • 1,5 wywaru mięsnego
    75 dag upieczonych w piekarniku buraków
    0,5 l zakwasu buraczanego
    4 ząbki czosnku
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    łyżka suszonego majeranku
    2 grzybki suszone
    cukier,sok z cytryny,sól,pieprz mielony(do smaku)

Barszcz czysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki parę godzin przed gotowaniem barszczu namaczamy.Do wywaru dodajemy przyprawy(liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty) i namoczone grzybki zagotowujemy.Upieczone w piekarniku buraczki obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.Dodajemy do wywaru i chwilę gotujemy,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zakwas buraczany.Przecedzamy i przyprawiamy do smaku ,sokiem z cytryny,solą cukrem ,pieprzem i majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy