Barszcz Czerwony Z Ziemniaczkami

4.5 (179 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Barszcz czerwony, gości u mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 osoby:
    około 6-7 średnich buraków
    1/2 cytryny
    tyle kawałków kiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;)
    warzywko
    majeranek
    sól, pieprz do smaku

    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1/2 cytryny
    3 łyżki mleka + 4 łyżki śmietany 30 %
    1 płaska łyżka barszczu białego w proszku (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12sb6bb 1. Buraczki obieramy i kroimy na plastry. skrapiamy plastry sokiem z cytryny ( nie musi to być sok z całej połówki )
  • 2. Wstawiamy wodę i zagotowujemy ją z kiełbaskami, następnie dodajemy buraczki, warzywko, solimy, i gotujemy całość nie dłużej niż 15-20 minut.
  • image-1b6usb9 3. W tym czasie gdy buraczki się gotują rozrabiamy w mleku i śmietance, mąkę wraz z barszczem (całość jest bardzo gęsta więc od razu pomagam sobie niezaprawionym gotującym się barszczem -hartuje całość ) Wyjmujemy kiełbaskę na czas zagęszczania sosu.
  • image-1iow07d 4. Tak zahartowaną i rozrzedzoną zawiesinę, wlewamy przez sitko do gotującego się barszczu. Teraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i całość gotujemy jeszcze około 5-10 min doprawiając w tym czasie do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, ewent, solą.
    Do gotowego barszczu ponownie wkładamy kiełbaski aby były ciepłe przed podaniem. Podajemy z pure ziemniaczanym okraszonym cebulką. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować