Barszcz czerwony, gości u mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4 osoby:
około 6-7 średnich buraków
1/2 cytryny
tyle kawałków kiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;)
warzywko
majeranek
sól, pieprz do smaku
Barszcz czerwony z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki obieramy i kroimy na plastry. skrapiamy plastry sokiem z cytryny ( nie musi to być sok z całej połówki )
2.Wstawiamy wodę i zagotowujemy ją z kiełbaskami, następnie dodajemy buraczki, warzywko, solimy, i gotujemy całość nie dłużej niż 15-20 minut.
3.W tym czasie gdy buraczki się gotują rozrabiamy w mleku i śmietance, mąkę wraz z barszczem (całość jest bardzo gęsta więc od razu pomagam sobie niezaprawionym gotującym się barszczem -hartuje całość ) Wyjmujemy kiełbaskę na czas zagęszczania sosu.
4.Tak zahartowaną i rozrzedzoną zawiesinę, wlewamy przez sitko do gotującego się barszczu. Teraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i całość gotujemy jeszcze około 5-10 min doprawiając w tym czasie do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, ewent, solą.
Do gotowego barszczu ponownie wkładamy kiełbaski aby były ciepłe przed podaniem. Podajemy z pure ziemniaczanym okraszonym cebulką. Smacznego !!!
Komentarze