Barszcz czerwony z makaronem

4.48 (149 ocen)

Ugotowany na wywarze z indyczych szyjek. Mąż powiedział, że już nigdy więcej nie chce barszczu z ziemniakami :)

Składniki:

  • NA WYWAR:
    80 dag indyczych szyjek
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    sól
    PONADTO:
    40 dag buraków
    pieprz
    cukier
    sok z cytryny
    śmietana 18% do zup
    25 dag makaronu kokardki
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz czerwony z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szyjki opłukałam, umieściłam w większym rondelku, zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia.
    Zszumowałam przy pomocy sitka, dodałam obrane i umyte warzywa, oraz ziele angielskie, listek i troszkę soli.
    Gotowałam na bardzo wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
    W ostateczności otrzymałam 1,5 litra bardzo esencjonalnego wywaru.
  • 2. Buraczki dokładnie wyszorowałam, zalałam wodą tak, aby były całkowicie zakryte i ugotowałam w łupinkach do miękkości.
    Odlałam z wody, ostudziłam i starłam na tarce o grubych oczkach (w rękawiczkach).
  • 3. Makaron ugotowałam al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Z wywaru wyjęłam szyjki i włoszczyznę.
    Mięso oskubałam z kości, włoszczyznę starłam na tarce o grubych oczkach.
    Buraczki, mięso i włoszczyznę wrzuciłam do zagotowanego ponownie wywaru, całość pogotowałam kilka minut na wolnym ogniu.
  • 4. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i dużą ilością soku z cytryny.
    Barszcz podałam z makaronem i śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Indyk Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować