Ugotowany na wywarze z indyczych szyjek. Mąż powiedział, że już nigdy więcej nie chce barszczu z ziemniakami :)
Składniki:
NA WYWAR:
80 dag indyczych szyjek
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól
PONADTO:
40 dag buraków
pieprz
cukier
sok z cytryny
śmietana 18% do zup
25 dag makaronu kokardki
Barszcz czerwony z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szyjki opłukałam, umieściłam w większym rondelku, zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia.
Zszumowałam przy pomocy sitka, dodałam obrane i umyte warzywa, oraz ziele angielskie, listek i troszkę soli.
Gotowałam na bardzo wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
W ostateczności otrzymałam 1,5 litra bardzo esencjonalnego wywaru.
2.Buraczki dokładnie wyszorowałam, zalałam wodą tak, aby były całkowicie zakryte i ugotowałam w łupinkach do miękkości.
Odlałam z wody, ostudziłam i starłam na tarce o grubych oczkach (w rękawiczkach).
3.Makaron ugotowałam al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Z wywaru wyjęłam szyjki i włoszczyznę.
Mięso oskubałam z kości, włoszczyznę starłam na tarce o grubych oczkach.
Buraczki, mięso i włoszczyznę wrzuciłam do zagotowanego ponownie wywaru, całość pogotowałam kilka minut na wolnym ogniu.
4.Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i dużą ilością soku z cytryny.
Barszcz podałam z makaronem i śmietaną.
Komentarze