Barszcz czerwony z buraków suszonych

4.49 (196 ocen)

  • 40 min

Na kolacji wigilijnej, tej jedynej w roku obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne potrawy, ale to wcale nie oznacza że musimy je robić zawsze tak samo, tym razem postanowiłam spróbować ułatwień i zrobić go z suszonych buraczków z dodatkiem koncentratu buraczanego.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody
    3 czubate łyżki suszonych buraków
    ½ szklanki koncentratu buraczanego
    1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
    1 mała cebula
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    ½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
    Sól morska do smaku
    Dodatek;
    Uszka z grzybami
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Desery

Barszcz czerwony z buraków suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną wodą zalać suszone buraki, włoszczyznę, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i majeranek, gotować na wolnym ogniu 15 minut, w trakcie gotowania dodać opaloną nad palnikiem cebulę , zestawić z ognia doprawić solą wlać koncentrat buraczany-dozować kwaśność wg swoich upodobań, zamieszać i już nie gotować.

    Przed podaniem przecedzić przez sito, rozlać na talerze, podawać z gorącymi uszkami z grzybami.

Porady

Zimny, gdy zostanie można wstawić do lodówki i odgrzewać na następny dzień, należy tylko pamiętać aby go nie zagotować!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować