Barszcz czerwony wigilijny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dodanie suszonych grzybów i wędzonych śliwek daje ten specjalny smak, który pamięta się jeszcze długo po Świętach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
    1 kg buraków
    1 litr kwasu z buraków
    2 cebule
    2 kwaśne jabłka (szara reneta)
    10 suszonych śliwek
    10 wędzonych śliwek
    10 kapelusz suszonych borowików
    3 liście laurowe
    5 ziarenek czarnego pieprzu
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 łyżki brązowego cukru
    sól

Barszcz czerwony wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki w skórkach ugotować do miękkości.
    Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Zagotować bulion i dodać buraki, cebule (pocięte na ćwiartki) śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
    Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć grzanie pod garnkiem, dodać jabłka (ze skórką) pokrojone w plastry i pozostawić barszcz na godzinę, aby uzyskał ładny kolor.
    Następnie dodać cukier i kwas z buraków i doprawić solą do smaku.
    Podgrzać lekko barszcz przez 15 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
    Przed podaniem barszcz należy przecedzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy