Barszcz czerwony Wigilijny

4.5 (157 ocen)

  • 10 min

Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie uszek z grzybami na Wigilię

  • 10 min

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 pietruszka
    1/8 selera
    ½ pory
    1 cebula
    6 suszonych grzybków
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1 kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka utarta na surowo i
    pozostawiona )
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    pieprz mielony
    maggi w płynie
    1 ½ litra wody
    przyprawa do zup
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czerwony wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • barszcz 1.
    Warzywa rozdrobnić i dusić chwilę na maśle z olejem .Dodać przyprawy i buraki- zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć warzywa i buraki . Przecedzić . Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym . Przelać przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego koloru ).


Porady

Podawać w bulionówkach lub na talerzu z uszkami z farszem grzybowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować