Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Dzisiejszy chłodnik jest rewelacyjnym daniem na upalny dzień. Do tej pory robiłam tzw. zielony chłodnik (ogórkowo-ziołowy), ale dzisiaj postanowiłam zrobić botwinkowy z jajkiem. Naprawdę pyszny orzeźwiający smak :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    4-5 ogórki
    1 pęczek rzodkiewki
    1 garść szczypiorku
    1/2 garści koperku
    1/2 garści natki pietruszki
    400ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
    sól, pieprz
    1-2 łyżki octu/soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony na zimno, czyli chłodnik litewski z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całą botwinkę drobno kroimy, zalewamy niewielką ilością wody (tylko tyle, by zakrywała dno garnka) i wstawiamy na najmniejszy ogień. Nie zagotowujemy botwinki, gdyż straci czerwony kolor. Zdejmujemy z ognia, kiedy zmięknie i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę, rzucamy do wystudzonej botwinki.
  • 3. Szczypior, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i w misce ucieramy je tłuczkiem do ziemniaków, tak by puściły soki. Odstawiamy na 10-15 minut, po czym dorzucamy do botwinki.
  • 4. Do chłodnika dolewamy maślankę/kefir lub jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną octu lub soku z cytryny.

Porady

Podajemy z jajkiem, można też podawać z młodymi ziemniaczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować