Barszcz czerwony na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 35 min

Taki barszcz robiła moja mama na wigilię. Był on podawany z fasolą - Jaś. U mnie do barszczu są uszka z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi. Można go również podać do popicia, jest naprawdę zdrowy.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 średnich buraków czerwonych
    Sól, cukier
    Listek laurowy
    Ziele angielskie
    1 płaska łyżeczka majeranku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Mielony pieprz.
    2 kromki czerstwego chleba razowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: buraczki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać kromki chleba, szczyptę soli i cukru, zalać letnią wodą tak by woda tylko przykrywała buraczki z chlebem. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce. Następnie przelać całość do większego garnka, wyjąć kromki chleba dolać wody, dodać sok z cytryny, obrany czosnek, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek. Całość zagotować a następnie gotować około 30 minut na małym ogniu. Gotowy barszcz, doprawić solą i pieprzem, przecedzić przez gęste sitko.

Porady

1.Do barszczu można podać również krokiety lub paszteciki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować