Pyszny barszcz czerwony + do tego ziemniaczki okraszone z cebulką.Mmmm palce lizać :-)
Składniki:
Wywar z warzyw 2.5l -3l (z kostek warzywnych)
Buraki czerwone 4-5 sztuk
Śmietana 18% 150 g
Listek laurowy 1 szt.
Ziele angielskie 2-3 ziarenka (jak ktoś nie lubi nie dawać)
Mąka tortowa 2-3 łyzki (można mniej lub więcej to już zależy jaką konsystencję chcemy mieć)
Plasterek cytryny
Czosnek 1 ząbek
sól,pieprz (według uznania)
Barszcz czerwony do ziemniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wywaru warzywnego dodajemy surowe umyte , obrane i pokrojone w ósemki buraki. Dodajemy ziele angielskie ,listek laurowy ,obrany ząbek czosnku i gotujemy ok.1 godz. na wolnym ogniu aż buraki będą miękkie i puszczą smak.
2.Po tym czasie jak buraki już są miękkie,dodajemy troszkę soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
3.Następnie robimy zaklepkę z mąki( 2-3 łyżki stołowe) ,wody i śmietany (energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły) wlewamy do wywaru mieszając. Chwilkę gotujemy i można podawać.
Jak pisałam wcześniej podałam z ziemniaczkami okraszonymi z cebulką :)
Komentarze