Idealni nadaje się do uszek, krokietów a także pierogów.
60 min
Składniki:
1 kg buraków (ok 5 szt.)
1 l zakwasu z buraków
2,5 l rosołu, tzn. barszcz na wywarze z warzyw i łyżce oliwy
1 łyżka soli lub wegety
1 łyżka cukru
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżki majeranku
0,5 łyżeczki pieprzu
2 duże ząbki czosnku
Barszcz czerwony czysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wrzącego rosołu dodajemy buraki obrane i pokrojone w talarki, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Dodajemy zakwas, resztę przypraw i czosnek pokrojony w talarki, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
2.Odstawiamy na około godzinę całość, następnie przecedzamy przez gazę i sitko. Uzyskujemy czysty czerwony barszcz na zakwasie.
Komentarze