Barszcz czerwony czysty

5 (183 ocen)

  • 60 min

Idealni nadaje się do uszek, krokietów a także pierogów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg buraków (ok 5 szt.)
    1 l zakwasu z buraków
    2,5 l rosołu, tzn. barszcz na wywarze z warzyw i łyżce oliwy
    1 łyżka soli lub wegety
    1 łyżka cukru
    5 liści laurowych
    5 ziaren ziela angielskiego
    0,5 łyżki majeranku
    0,5 łyżeczki pieprzu
    2 duże ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Barszcz czerwony czysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraczki 1. Do wrzącego rosołu dodajemy buraki obrane i pokrojone w talarki, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Dodajemy zakwas, resztę przypraw i czosnek pokrojony w talarki, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
  • bulion 2. Odstawiamy na około godzinę całość, następnie przecedzamy przez gazę i sitko. Uzyskujemy czysty czerwony barszcz na zakwasie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować