Mój barszcz czerwony to szybki i sprawdzony sposób na rozgrzewająca zupę. Autorski przepis GreenAnna sprawdza się zawsze, a barszcz jest wyjątkowo przszny
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1 średnia cebula
1 kg buraków
4 średnie ziemniaki
śmietana sojowa (ja używam Alpro)
natka pietruszki
sól
pieprz
ziele angielskie, listki laurowe
2 łyżki octu jabłkowego (może być spirytusowy lub cytryna)
1 łyżeczka cukru (ja używam ksylitolu)
1 łyżka oleju rzepakowego
Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Ugotowane na parze buraki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Zalać octem, wymieszać i odstawić
2.
Wstawić garnek 2,5 L , dodać ziele angielskie, listki laurowe i doprowadzić do wrzenia
3.
Posiekana cebulę podsmażyć na rumiano na oleju i dodać do garnka z gotująca wodą
4.
Poszatkowane warzywa ( w tym ziemniaki) podsmażyć na oleju i dodać do garnka z wodą
5.
Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką
6.
Po 20 minutach dodać starte buraki, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 15 min. pod przykrywką
7.
Umyć i posiekać natkę ( bez grubszych łodyżek)
8.
Doprawiamy zupę: dodajemy sól, pieprz, cukier. Mieszamy i dodajemy śmietankę i natkę pietruszki.
Pyszny i aromatyczny barszczyk gotowy, smacznego!
GreenAnna
Komentarze