Barszcz czerwony

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój barszcz czerwony to szybki i sprawdzony sposób na rozgrzewająca zupę. Autorski przepis GreenAnna sprawdza się zawsze, a barszcz jest wyjątkowo przszny

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/2 małego selera
    1 średnia cebula
    1 kg buraków
    4 średnie ziemniaki
    śmietana sojowa (ja używam Alpro)
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    ziele angielskie, listki laurowe
    2 łyżki octu jabłkowego (może być spirytusowy lub cytryna)
    1 łyżeczka cukru (ja używam ksylitolu)
    1 łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Ugotowane na parze buraki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Zalać octem, wymieszać i odstawić
    2.
    Wstawić garnek 2,5 L , dodać ziele angielskie, listki laurowe i doprowadzić do wrzenia
    3.
    Posiekana cebulę podsmażyć na rumiano na oleju i dodać do garnka z gotująca wodą
    4.
    Poszatkowane warzywa ( w tym ziemniaki) podsmażyć na oleju i dodać do garnka z wodą
    5.
    Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką
    6.
    Po 20 minutach dodać starte buraki, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 15 min. pod przykrywką
    7.
    Umyć i posiekać natkę ( bez grubszych łodyżek)
    8.
    Doprawiamy zupę: dodajemy sól, pieprz, cukier. Mieszamy i dodajemy śmietankę i natkę pietruszki.

    Pyszny i aromatyczny barszczyk gotowy, smacznego!
    GreenAnna
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować